Koltuk döşeme mi mantıklı yoksa yeni koltuk almak mı?

Hanımlar, Beyler.
Doğru karar, doğru analizden geçer :)

Ev ve iş yerlerimizin vazgeçilmez unsurları olan oturma grupları ile ilgili birçok kişinin kafasını kurcalayan bir soruya tüm yönleriyle doğru cevabı vermek için bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayım.
Yazımın bitiminde umarım kafanızdaki koltuk döşetmek mi mantıklı, yeni almak mı? sorusuna bir cevap vermiş, bu noktada karar vermeniz adına yardımcı olmuş olurum.

Öncelikle bilmenizi isterim ki, bu soruya verilebilecek "net" bir cevap yok. Kimse kesin olarak kaplatın ya da yenisini alın diyemez. Bu sorunun cevabı eski koltuğunuza ve ne istediğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Ben size mantıklı olan kararlar doğrultusunda bir yol haritası çizeceğim.

Koltuk döşeme fiyatlarının karar vermenizdeki etkisi...

Burada iki kriter söz konusu; maddiat ve zevkler.

Karar almanızda etkili unsur maddiat ise bilmeniz gereken en öncelikli konu mevcut koltuğunuzun şuan ki değeridir. Bu koltuk döşeme için aldığınız fiyat tekliflerini değerlendirirken karar almanızda fayda sağlayacak bir unsurdur.
Örneğin istediğiniz kumaş ve döşeme için 2.000 lira fiyat teklifi aldınız fakat sizin koltuğunuz yada koltuğunuzun emsalleri 4.000 lira yada üstü. O zaman gönül rahatlığı ile koltuk döşeme yaptırmalıyım diyebilirisiniz. Çünkü sıfır almak yerine %50 ya da belki daha fazla bir oranda tasarruf elde ederek koltuğunuzu yenileyebileceksiniz.

Aynı senaryo üzerinden devam edelim. 4.000 liralık koltuğunuz var ve siz döşeme için pahalı bir kumaş seçtiniz ve size 3.000, 3.500 lira gibi bir rakam ortaya çıktı. Bu senaryoda bile koltuk döşetmek mantıklıdır. Çünkü seçtiğiniz kumaşı sıfır koltuk alırken de tercih etmeye kalksanız biliniz ki 4.000 liralık koltuk kumaş farkı ile 5.000 - 6.000 gibi rakamlara çıkacaktır. Ama koltuğunuzun değeri 2.000 yada 2.500 lira civarında ve seçtiğiniz kumaş standart bir döşemelik kumaş ise aldığınız fiyat tekliflerinin 1.800 lira ve üstü durumlarında koltuk döşetmek pek mantıklı bir seçenek olmayabilir. Biraz daha fazla vererek yeni koltuk almayı ön plana çekebilirsiniz.

Ben burada olasılıkları sayarken genel olarak kullanıcı tercihlerini baz almaktayım. Çünkü bize gelen koltukların %60'nın sıfır fiyatları 4.000 - 6.000 lira seviyesinde değişmektedir.Bu noktada müşterilere verilen 2.000 - 2.500 liralık teklifler gayet cazip gelmektedir.

Bir başka senaryo ise genel kullanıcıların %20'sini oluşturan spot koltuklarla ilgili. Elinizde spot bir koltuk var ve kendinize spot koltuk döşetmek mantıklı mı diye soruyorsanız bence sormayınız direk ya gidiniz iyi bir koltuk alınız yada spot tarzı ekonomik sınıf koltuklar işinizi görüyorsa ( genelde öğrenci kesimi, ya da bekar kişiler ) yine aynı şekilde ekonomik ürün alınız. Çünkü bazen piyasa değeri 1.000 - 1.500 - 2.000 lira olan koltuklar sıfır fiyatına yada bazı durumlarda sıfırdan bile daha masraflı bir şekilde döşeme fiyatına yapılmaktadır. Burada ana unsur koltuğunuzdan ziyade fiyat aldığınız atölyenin fiyatlandırma politikasıdır. Bu politika belirlenirken atölye giderleri ve perakende satılan kumaş fiyatları baz alınmakta olup bazı durumlarda 1.000 lira civarındaki spot koltukların sıfır fiyatından daha pahalıya döşeme fiyatı çıkmaktadır. Çünkü spot koltuk imalatında baz alınan tek unsur ucuz malzemedir ve genelde metresi 5-15 lira arasında değişen fiyatlarda spot yada seri sonu kumaş kullanılmaktadır. Fiyat teklifi aldığınız döşemecilerin maalesef bu fiyatlara katalog bulması pek mümkün değildir.

%20'lik geri kalan avangard koltuklar yada pahalı koltuk takımı sahibi olanlar ise koltuk döşemeye her zaman daha sıcak bakmaktadırlar-ki koltuklarının güncel fiyatının 5'te 1'ine, 4'te 1'ine döşeme fiyatı alabilmekteler.

Karar almanızda ki unsur tamamen kişisel zevkleriniz ise o zaman isteklerinizi bilen biri olmalısınız. Ben koltuğumun konforundan memnunun zaten iskeleti de sağlam diyenlerdenseniz o zaman koltuk döşeme yaptırarak aşina olduğunuz konfora ve sağlam olan koltuğunuza uzun süre daha oturabilirsiniz. Bu noktada maddiat sizin için 2. planda olacaktır. Lakin koltuğunuzdan, kullanımından, temizliğinden memnun değilseniz her ne kadar uygun fiyatta alsanız yaptıracağınız işlem sizleri tam manası ile mutlu etmeyebilir. Çünkü her ne kadar hassasiyetlerinize göre planlanmış ve yapılmış bir döşeme işleminden geçse de koltuğunuz, bilinçaltınızda yatan bu koltuktan zaten memnun değildim algısı zamanla sizi ele geçirebilir ve yaptırdığınız döşemeye pişman olabilir keşke yeni koltuk alsaydım diyebilirsiniz.

İsteklerinizi ve bütçenizi belirleyin, kıyaslama yapın, karar verin.

Tüm bu noktalar ve buna benzer durumlar göz önünde alındığında koltuk döşemeyi ne amaçla istediğiniz, mevcut koltuklarınızın fiyatı ve dikkat ettiğiniz unsurlar göz önüne alındığında "koltuk döşemek mi mantıklı, yoksa yenisini almak mı" sorusuna rahatlıkla cevap bulabilirsiniz.

Umarım bu yazıyla "koltuk döşeme mi yaptırmak yoksa yeni koltuk mu almak mantıklı" diyen kişiler için karar verme adına bir bakış açısı oluşturabilmişimdir.

Bir sonraki yazıda görüşmek adına sevgiyle kalın.